Gaan gemeentes nu optreden tegen verhuurders?

Gaan gemeentes nu optreden tegen verhuurders?

Als verhuurders zich niet aan de nieuwe regels houden, kunnen ze nu een boete krijgen. En ze moeten per 1 januari 2025 bij nieuwe contracten ook een puntentelling opnemen. Maar gaan gemeentes hier op handhaven?

Wet betaalbare huur

Op 1 juli 2024 trad de Wet betaalbare huur in werking. Eén van de veranderingen, zoals bij jou ongetwijfeld bekend, is dat de gereguleerde huur wordt uitgebreid naar huurwoningen in het middensegment tot en met 186 punten.

Door het verplicht toepassen van het Woningwaarderingsstelsel (WWS) mag de maandelijkse huur daar nu maximaal 1.157,95 euro zijn. Let wel: dit geldt voor alle nieuwe huurcontracten die op of na 1 juli 2024 zijn afgesloten. En hier moet op gehandhaafd gaan worden. Maar gaat dat gebeuren?

Handhaving gemeentes?

Gemeentes kregen tot 1 januari 2025 om zich hier op voor te bereiden. Rekent een verhuurder een te hoge huurprijs, dan kan daar nu een boete op volgen. Een goede zaak natuurlijk, want SCVM is voor goed verhuurderschap in de breedste zin van het woord. Maar is daar voldoende capaciteit voor, zo vraagt ook de Woonbond zich af. En eerder plaatste tv-programma Radar hier vraagtekens bij.

Voor en achter de schermen zetten wij ons dan ook vol in om, bijvoorbeeld via contacten bij een aantal grote gemeenten, de huurmarkt beter in balans te krijgen en transparanter te maken. Natuurlijk door het promoten van een verplicht huurregister voor huurmakelaars, zoals dat van de SCVM. We zijn blij dat een stad als Amstelveen dit concept al breed heeft omarmd.

Checken huurprijs

Huurders en verhuurders kunnen via www.ismijnhuurteduur.nl controleren of de huurprijs past bij de woning. Door de regulering van het middensegment verwacht het kabinet dat circa 157.000 woningen met gemiddeld 240 euro in prijs naar beneden gaan.

Terug naar overzicht